dimarts, 29 de maig del 2012

L'espoli fiscal del País Valencià. Celestí Gimeno

DESPESA EN RECERCA I DESENVOLUPAMENT.
En el any 2.003, la despesa valenciana representa el 48% de la que té la comunitat de Madrid, el 61,5%. És clar que la major despesa està relacionada amb el fet que la capitalitat de l'estat centralista ha comportat una concentració d'organismes de recerca. Per cert que amb el criteri del benefici, a l'hora de calcular les balances fiscals, les despeses en R+D de l'estat es centrifuguen a la resta dels territoris.
 La despesa R+D/VAB (estat=100) Al País Valencià = 79,24. Percentatge de població ocupada dedicada a R+D=0,76.
 Segons dades de l'INE, l'any 2003 el País Valencià disposava del 5,92% del total del personal de l'administració pública dedicat a R+D (1.525 investigadors d'un total de 25,759), del 7,17% del total del personal investigador de les empreses privades (4.690 investigadors d'un total de 65.420) i del 12,3% del personal dedicat a R+D a les universitats (11.678 de 60.307). 

DESPESES INTERINES EN R+D I PIB EN MILERS D'EUROS (2.004)
País Valencià              Despeses                   PIB                            Percentatge del PIB dedicat al R+D
                                       731.940                   81.325.922                 0,90
Font: elaboració pròpia a partir de dades del Contabilidad Regional de España (basc 2.000) i Estadística actividades R+D, INE.
(Recerca i desenvolupament = R+D)
(VAB=Valor Afegit Brut) 
Les nostres empreses i sectors industrials estan patint l'efecte de la competència de països com ara la Xina, el Brasil i Mèxic en els sectors de tèxtil, el calcer, la ceràmica, les joquines, etc.
En nombre d'investigadors d'empresa per milió d'habitants la posició de la segona economia exportadora de l'estat, el País Valencià, està en el setè lloc de la classificació, darrere del País Basc, Madrid, Navarra, Catalunya, Aragó i Castella i Lleó.
La situació encara és mes preocupant si es té en compte el tant per cent del PIB invertir en R+D per les empreses valencianes: 0,19%. El descens a la classificació estatal és vertiginós: passem al dotze lloc. Cinc vegades menys que els percentatges del País Basc i Madrid; tres vegades menys que Catalunya i Navarra; menys que Castella i Lleó, Aragó, Múrcia, Astúries, La Rioja i Cantàbria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada